Köp biljett online

Warszawa

Warszawa

En dynamisk europeisk metropol, vars rika historia bevittnas av storartade monument. Vistula hälsar en välkommen med sina vackra stränder, liksom de vänliga invånarna med öppna armar.
En stad full med liv, färg, dofter och kulinariska specialiteter. Den polska huvudstaden är i ständig utveckling, var gång man reser hit upptäcker man staden på nytt.

Gamla stan, det är här Warszawas hjärta slår

Gamla stan, det är här Warszawas hjärta slår

Det finns ingen bättre plats att börja utforska Warszawa på än Gamla stan med sin 700 åriga historia. Efter andra världskriget slut rekonstruerades den, så detaljerat (bland annat utifrån Canalettos målningar) att den togs upp på Unescos världsarvslista. I dag imponerar Gamla stan med sin intimitet, arkitektoniska detaljer och den unika atmosfären. När mörkret faller visar den sin fulla charm. Den centrala platsen i Gamla stan är torget, som på sommaren fylld av människor. Promenerande turister och Warszawas invånare som använder torget som träffpunkt. Med alla kaféer och restauranger gamla stadens torg är en av de mest populära platserna i huvudstaden. Symbolen för Warszawa är Sjöjungfrun staty, den från stadsvapnet står vid Vistula flodens bank och den andra finns här. I byggnaderna runt torget inrättades Warszawamuseet, som genom sin utställning av alldagliga föremål berättar om staden och dess invånare.

Längs den Kungliga Vägen

Warszawa har varit säte för polska härskare i århundraden. Detta framgår av de imponerande historiska byggnader som ligger längs den kungliga vägen, Presidentpalatset, Ministeriet för kultur och konst, Akademin för de sköna konsterna, Warszawas universitet och Kungarnas eleganta residens. Man får inte missa det kungliga slottet, där de polska härskarna har suttit sedan 1500-talet, och där man kan se kungliga insignier, troner och målningar av kända
konstnärer som Rembrandt, Canaletto och Matejko. I dess närhet står Sigismun Vasa III kolonnen, Polens mest kända monument som Warszawas invånare och turister samlas vid. Ett annat kungligt residens på turistleden är Palatset på ön som ligger i den kungliga Łazienki-parken. Inuti kan man se målningar från Polens sista kungs samling, Stanisław August Poniatowski.

Längs den Kungliga Vägen
Spår av nyare historia - Kultur- och vetenskapspalatset

Spår av nyare historia - Kultur- och vetenskapspalatset

Det socialrealistiska Kultur och Vetenskapspalatset i Warszawas centrum är en samtida ikon för staden. I denna byggnad, som är synlig från nästan alla huvudstadens platser, finns teatrar, biografer, museer och kaféer. Turistinformationens centrala byrå finns också här. Från observationsterrassen på 30:e våningen kan man se Warszawas panorama, båda sidorna av Vistula floden och alla dessa spektakulära skyskrapor. I socialrealistisk stil byggdes monument, byggnader för offentliga institutioner och till och med hela gatukvarter i Polen efter andra världskriget. MDM-byggnaden i området kring Konstitutionstorget är ett praktexempel på detta likaså Muranów-området, som byggdes på ruinerna av Warszawas ghettot.

I den senaste tidens fotspår - Museet för de polska judarnas historia

Den turistleden som går genom det forntida judiska distriktet omfattar bland annat den Polska Judars Historia Museum-POLIN, Umschlagplatz, den platsen för den numera obefintliga järnvägsrampen från vilken tyskarna transporterade Warszawas
judar till koncentrationsläger Treblinka, ett fragment av muren som skiljde ghettot från den "ariska sidan" och tavlor inbyggda i trottoaren som markerade dess gräns.

I den senaste tidens fotspår - Museet för de polska judarnas historia
I den senaste tidens fotspår - Warszawas uppståndelsemuseum

I den senaste tidens fotspår - Warszawas uppståndelsemuseum

Det interaktiva Warszawas Uppståndelsemuseet Museum vittnar om stadens dramatiska historia. Den dokumenterar medborgarnas 63 dagars heroiska kamp mot de tyska ockupanterna. De tragiska händelserna 1944 förändrade Warszawa och dess invånare för alltid och formade stadens nutida karaktär.

Vid Vistola-floden

Vid Vistola floden i Warszawa kan man ta en paus från stadens liv och rörelse. Rena och välskötta stränder lockar sportentusiaster och även de som vill ta det lite lugnt. Vistola bulevarderna med sina cykelvägar, utsiktsterrasser, ministränder och marinor, lockar invånare och turister i alla åldrar. På sommarhelgerna arrangeras spektakulära lasershower i Vistola Multimediala Fontänernas Park som inspirerats av Warszawas legender: om Wars och Sawa, Basilisken och Warszawas Sjöjungfru. Świnoujście

Vid Vistola-floden

Kontakt - Passagerarbiljetter 

Försäljningsställen​

 Malmö - Sea Travel Polferries:

Stora Nygatan 27B,
211 37 Malmö 
vägbeskrivning

tel. +46 40 97 61 80, +46 40 97 32 20
pax.malmo@polferries.se

Mån-Fre: 9.30-17.30

 

Terminaler

Polferries AB Nynäshamn:

Färjeterminalen, Nynäsvägen 2B,
149 30 Nynäshamn
vägbeskrivning

Mån - Fre: 09.00-17.30

Polferries AB Ystad:

Bornholmsgatan 8D,
271 39 Ystad
vägbeskrivning

Mån - Fre: 8:00-18:30