Köp biljett online

Szczecin

Szczecin

Stadens tre stora stjärnformade torg är konstruerade efter samma mönster som i den franska huvudstaden. Deras utformning återspeglar Giza pyramidernas läge i förhållande till Nilen och stjärnbilden Orions förhållande till Vintergatan. Det här, är bara början på vad staden har att erbjuda...

Szczecin ligger inte vid havet, även om många turister förväntar sig det av en stad med 185 km kustlinje i den västpommerska vojvodskap. Gripens stad delas dock av floden Oder. Dess majestätiska skönhet beundras bäst från terrasserna på flodvallar uppkallade efter kungen Chrobry. Man kan också mönstra på en av de intill förtöjda turistbåtar och kanske utforska ett vrak av den 90 meter långa tyska tankern "Ulrich Finsterwalder" som sjönk här på sjön Dabie under andra världskriget. Dabie är den fjärde största inlandsreservoaren i Polen. Här finns en strand och en badplats, liksom sjöarna Głębokie, Dziewoklicz och Miedwie, som också ligger inom stadens gränser.

Runt om vattnet – must see

Runt om vattnet – must see

Szczecin`s Venice väntar på romantiker. Man kan ta sig dit i en kanot, men man kan också gå till fots från Kolumbgatan 88/89 via en liten bro till Jaskółcza ön. Gatuhusens tegelfasader från 18000-talet med den före detta alkohol och jästfabriken som speglas i Oder, för tankarna till Italiens Venedig.

Flodön Łasztownia

Fritt översatt ”Lastbrygga” som det en gång var, vimlar av nytt liv. En symbol för den tiden, är de antika lastkranarna vid kajen i Gamla stan. Upplysta på natten liknar förhistoriska varelser. Därav det inofficiella namnet på de ”Kranozaurus”

I fjärran syns masten från handelsfartyget SS/Kpt.Maciejewicz som för i tiden bar namnet "Kaptenernas Kapten" Den seglade på de stora haven under olika namn och flagg, innan den skrotades 1985. Fotgängare, joggare, cyklister men även fiskare lockas av den nya boulevarden med sina stämningsfulla kaféer och båtarna som lägger till vid kajkanten. Euroregionenens Kulturcenter i det Gamla Slakthuset drar också till sig besökare.

Flodön Łasztownia
Smaragdsjön

Smaragdsjön

Ligger i Zdroje-distriktet i Naturparken ”Bokskogen” Det är ett gammalt kalkbrott som med sin lyster, lever verkligen upp till sitt namn. På botten ligger fortfarande resterna av maskinerna som användes för att bryta kalk. Sjöns omgivningar är en tillflykt för många skyddade djurarter, bland annat fladdermöss som övervintrar i närliggande bunkrar och underjordiska tunnlar.

Historiska spår i staden

Ett bra sätt att lära känna Szczecin är att följa stadens vandringsled. Längs denna hittar man ett rikt kultur utbud.
M. Karłowiczs filharmoniska sal i form av ett isberg, de Pommerska Hertigarnas Slott och Solidaritetstorget som påminner oss om att Szczecin var först, innan Gdansk, med att underteckna den berömda augustiöverenskommelsen efter strejkerna 1980. På detta torg finns också Museum of The Dialogue Centre Upheavals ”Dialogens Genombrotts Centrum” med sin utställning om stadens efterkrigshistoria. Man leds vidare förbi Jakobskatedralen, Kungliga porten, Hamnporten och födelseplatserna för två ryska tsarinnor - Katarina den stora och Maria Fjodorovna född Marie Sophie Fredrikke Dagmar av Danmark.

Historiska spår i staden
Nationalmuseet

Nationalmuseet

Uppdraget att "bygga upp den regionala, nationella och europeiska identiteten hos Väst Pommern och dess invånare i en anda av mångkulturell, gränsöverskridande dialog och samarbete" utförs av Nationalmuseet i Szczecin genom dess filialer, inklusive museet för regionala traditioner.

Museum för teknik och kommunikation

Utställningen på museet för teknik och kommunikation påminner om hur de fordon som tillverkades i Szczecin såg ut och fungerade: förkrigs cyklar, Stoewer-bilar, den oförglömliga motorcykeln Junak och prototypen av personbilen "Smyk". Samtliga finns att beskåda här.

Museum för teknik och kommunikation

Kontakt - Passagerarbiljetter 

Försäljningsställen​

 Malmö - Sea Travel Polferries:

Stora Nygatan 27B,
211 37 Malmö 
vägbeskrivning

tel. +46 40 97 61 80, +46 40 97 32 20
pax.malmo@polferries.se

Mån-Fre: 9.30-17.30

 

Terminaler

Polferries AB Nynäshamn:

Färjeterminalen, Nynäsvägen 2B,
149 30 Nynäshamn
vägbeskrivning

Mån - Fre: 09.00-17.30

Polferries AB Ystad:

Bornholmsgatan 8D,
271 39 Ystad
vägbeskrivning

Mån - Fre: 8:00-18:30