Köp biljett online

Świnoujście

Świnoujście

Świnoujście med över 40 000 invånare, är Polens västligaste stad. Det är en kurort och badort men också viktig som hamnstad för både bulk och framför allt gas. Staden ligger vid kusten i provinsen Västpommern och gränsar i väster till Tyskland.

Tack vare sitt läge vid havet och närhet till statsgränsen är det ett mycket attraktivt turistställe. Nedan presenterar vi de 10 mest intressanta sevärdheterna i Świnoujście och dess närhet. Ordningen på de listade platserna är slumpmässiga.

Den kommunala stranden i Świnoujście

Den kommunala stranden i Świnoujście

Finns det hav så måste det finnas en strand. Polen har 600 km lång och bred strandremsa och den börjar här. Förutom själva sanden har man en underbar havsutsikt med fartyg som kommer in och ut ur hamnen. Känner man för en längre promenad längs kusten västerut så kommer man till gränsövergången till Tyskland. Stranden städas ofta under säsongen, så den hålls ren och fin. Man kan hitta många fina, oskadade snäckor eller om man har tur en bärnsten som man kan ta med sig som en souvenir från semestern.

Promenaden

Precis som i närliggande Miedzyzdroje finns det också en strandpromenad i Swinoujscie. Det enda är att det inte finns någon Walk of Fame här. Det gör att promenaden i Swinoujscie har färre besökare och mer utrymme. Längs strandpromenaden finns det många restauranger, kaféer, grillkiosker och butiker. Under högsäsongen spelas det minikonserter och hålls mindre evenemang. En fantastisk plats för en promenad med familjen på en solig sommardag.

Promenaden
Fyren Swinoujscie

Fyren Swinoujscie

Om vi har en stad, ett hav och en hamn måste det finnas en fyr. Den i Świnoujście är den högsta fyren på Östersjön. Dess höjd är 68 meter. För att komma in på observationsterrassen måste man forcera drygt 300 trappor. Den byggdes 1858. Runtom fyren finns en permanent utställning om fyrar lotsar och sjöräddningen.

Västra Artillerifortet

Fortet byggdes mellan 1843 och 1863 och har sedan dess byggts ut och moderniserats många gånger. Efter andra världskrigets slut var den sovjetiska armén stationerad här fram till 1962. Den byggdes av preussarna för att skydda hamnen. Ett mycket stort område att utforska, lämpligt för hela familjen, fast inte så barnvagnsvänlig.

Västra Artillerifortet
Den underjordiska staden på Wolin-ön

Den underjordiska staden på Wolin-ön

Det ligger mellan stranden och järnvägsstationen Świnoujście-Przytór. Det är lätt att ta sig till denna intressanta och attraktiva plats med tåg. De nuvarande byggnaderna består mestadels av rester av det tyska kustartilleriet (1939 - 1945). Efter andra världskrigets slut, från 1945 till 2013, var det Reservkommandocentralen för de högre militärer i den polska armén. Samtidigt var det också säte för befälhavaren för den 8:e kustskyddsflottiljen. Den 31 december 2013, alltså relativt nyligen, överlämnades byggnaden till
Kustförsvarsmuseet i Świnoujście och gjordes tillgänglig för turister som en attraktion.

Vågbrytare och fyrtornet Młyny

Vågbrytarna byggdes i början av 1800-talet tillsammans med fyrtornet Młyny (Kvarnar), som än idag fungerar som navigationsmärke. Det är den längsta vågbrytare i Europa och sträcker sig drygt 1 400 meter in i Östersjön.

Vågbrytare och fyrtornet Młyny
Kurparken i Świnoujście

Kurparken i Świnoujście

Eftersom Świnoujście har status som kurort finns här en vacker kur park. Den anlades av Peter Joseph Lene på 1800-talet. Han var den som skapade kungliga trädgårdar i bland annat Potsdam och Berlin. Den största delen av den växtlighet som finns här kommer från Medelhavsområdet. I mitten av parken finns ett träd som är nu över 150 år gammalt. Den väldiga grönskan imponerar och ger en lugnande effekt på besökarna. Det är aldrig fel att ta en promenad i Kur parken.

Kontakt - Passagerarbiljetter 

Försäljningsställen​

 Malmö - Sea Travel Polferries:

Stora Nygatan 27B,
211 37 Malmö 
vägbeskrivning

tel. +46 40 97 61 80, +46 40 97 32 20
pax.malmo@polferries.se

Mån-Fre: 9.30-17.30

 

Terminaler

Polferries AB Nynäshamn:

Färjeterminalen, Nynäsvägen 2B,
149 30 Nynäshamn
vägbeskrivning

Mån - Fre: 09.00-17.30

Polferries AB Ystad:

Bornholmsgatan 8D,
271 39 Ystad
vägbeskrivning

Mån - Fre: 8:00-18:30