Köp biljett online

Kołobrzeg

Kołobrzeg

Kolobrzeg är en av de mest populära orterna vid den polska kusten. Varje år kommer många turister, inhemska som utländska hit. En av stadens största fördel är utan tvekan dess läge vid havet. Men vad gör man när det är dåligt väder? Här är en lista över sevärdheter att uppleva i Kołobrzeg.

Piren

Piren

Piren ligger i spa-distriktet, bredvid sanatoriet Bałtyk. Den byggdes först 1881. Konstruktionen var av trä och i dess ände fanns en småbåtshamn. Tyvärr förstördes denna byggnad under andra världskriget men återskapades 1971. Numera är konstruktionen 220 meter lång och 9 meter bred. I slutet finns det nu som då en småbåtshamn. År 2014 renoverades och moderniserades anläggningen då monterades bland annat en mångfärgad belysning som gav piren en ny ansikte nattetid.

Fyren

Första gången som fyren tändes i Kolobrzeg var 1666. Då tändes den periodiskt, endast vid fartygens planerade ankomst. 200 år senare tändes fyren permanent. För i tiden användes en oljelampa av Fresnel typen för rapsolja. År 1899 byggdes fyren ut med ett torn av tegel. Fyren förstördes helt under andra världskriget, men återuppbyggdes snabbt. I dag är tornet 26 meter högt och från dess topp kan man njuta av en panoramautsikt över Östersjön och hamnen.

Fyren
Polska Vapens Museum

Polska Vapens Museum

Museet grundades 1963 och har sin plats i det historiska Braunschweigpalatset och i byggnaden på Gierczak-gatan 5. Museet har en samling av olika vapen från medeltidens kanonvapen, genom all slags handvapen till de moderna skjutvapnen.

På utställningen som berör sjökrigföring från 1600-talet finns en fartygskompass, ankare, olika vapen både polska och svenska, saker både med öst som västeuropeiskt ursprung. Här finns också kopior av stridsvagnar, pansarfordon och flygplan och den största samlingen av uniformer att beskåda.

Hamnen

Hamnen skyddas av två vågbrytare och har fem bassänger. Den största av dem är fiskbåtshamnen. Båtar som bedriver den största torskfiske i Polen utgår härifrån. Det finns också en nybyggd småbåtshamn för fritidsbåtar, som drar till sig promenerande gäster. Olika slags kulturella evenemang anordnas i hamnen. Kryssningsfartyg till Bornholm avgår dagligen.

Hamnen
Domkyrkan

Domkyrkan

Kyrkan är från 1300-talet och byggdes i gotisk stil. Under andra världskriget har många historiska föremål skadats och försvunnit. Bland de mest värdefulla sakerna är en sjuarmad ljusstake från 1327, en dopskål från 1355, tre stycken trä altar från 1400- och 1500-talet och en relief "Den sista måltiden". Man kan också beundra många målningar och krucifix. Det finns möjlighet att klättra upp i kyrktornet och beskåda stadens panorama.

Stadshuset

Stadshuset byggdes 1829–32 efter ritningar av Karl Schinkler. Denna nygotiska byggnad med dess torn och Polens och Kolobrzegs vapensköldar i mitten, liknar ett medeltida befäst slott till utseende. I en av byggnadens pelare finns en pillory från 1500-talet ingjuten den kallas Adebars pillory, i vars huvuddel finns en mask som är känd från legender om Kołobrzegs rådman.

Stadshuset
Monumentet för Polens bröllop till havet

Monumentet för Polens bröllop till havet

Monumentet ligger i Żeromski-Park på Jan Szymanowski- Boulevarden och gestaltar ceremonin för Polens bröllop till havet den 18 mars 1945. Ceremonin som symboliserade tillgång till Östersjön som Polen blev av med under dess delning 1793.Den första vigselakten ägde rum den 10 och 11 februari 1920 i Puck. Senare i mars 1945 i Kołobrzeg och Mrzeżyno.

Kontakt - Passagerarbiljetter 

Försäljningsställen​

 Malmö - Sea Travel Polferries:

Stora Nygatan 27B,
211 37 Malmö 
vägbeskrivning

tel. +46 40 97 61 80, +46 40 97 32 20
pax.malmo@polferries.se

Mån-Fre: 9.30-17.30

 

Terminaler

Polferries AB Nynäshamn:

Färjeterminalen, Nynäsvägen 2B,
149 30 Nynäshamn
vägbeskrivning

Mån - Fre: 09.00-17.30

Polferries AB Ystad:

Bornholmsgatan 8D,
271 39 Ystad
vägbeskrivning

Mån - Fre: 8:00-18:30