Köp biljett online

Gdańsk

Gdańsk

En stad med över 1000 års historia. Polens sjöfarts knutpunkt med en av Östersjöns största hamnar. Det är en unik storstad som alltid har varit fylld av frihetens och modets anda. Det latinska talesättet "Nec Temere, Nec Timide", som är Neptunus stads motto, återspeglar bäst karaktären hos den här staden som en gång var Hansastad. Det är ett tidlöst motto som borde vägleda var och en av oss: Var modig, men hänsynsfull.
Frihetens och Solidaritetens vagga

Frihetens och Solidaritetens vagga

Tre 42 meter höga kors med ankare - Monumentet för de fallna varvsarbetarna 1970 står på Solidaritetstorget i anslutning till det Europeiska Solidaritetscentret. Det är ett interaktivt museum som berättar historien om polackernas strävan efter frihet. Det är en berättelse om den kampen mot den kommunistiska regimen, och det hoppet och de uppoffringarna som de människorna som var instängda bakom järnridån gjorde. Slutligen är det berättelsen om den härliga segern, som förändrade deras eget och hela världens öde.
Precis intill på Gdanskvarvet i augusti 1980, inleddes den berömda strejken. Snart spred den sig som elden över hela Polen och tvingade de kommunistiska myndigheterna att göra många eftergifter. Legalisering av fackföreningen Solidaritet blev en milstolpe i kampen för friheten. Gdanskborna har alltid varit modiga, stolta över sin stad och värderat självständighet högt.

Andra världskrigets museum

För inte så länge sedan berikade museet i Gdansk det redan utmärkta utbildnings och turistutbudet med en av världens största utställningar om denna blodiga konflikt. Huvudutställningen ligger 14 meter under jorden och berättar bland annat om hjältarna från Westerplatte. De polska posttjänstemännen som var de första att göra hjältemodigt motstånd mot de nazistiska inkräktarna. Museet kommer att utforska detta fruktansvärda krig ur många nationers perspektiv.

Andra världskrigets museum
Kungliga Vägen – Innerstaden

Kungliga Vägen – Innerstaden

Den viktigaste destinationen för turister från Polen och hela världen är den gamla stadskärnan, den mest kända och historiska delen av Gdansk. Den flerspråkiga publiken beundrar den ikoniska utsikten över Motlawa floden där turistfartygen lägger till, omgivna av gatuhus som sträcker sig längs båda kajkanter. Här på den minutiöst renoverade Korndbodsön finns den mest karakteristiska byggnaden i Gdansk. Europas största medeltida hamnkran som idag är en del av utställningen i Sjöfartsmuseum har blivit stadens ikon.

Kungliga vägen - Długi Targ, Neptunusfontän

Turister som passerar genom den gröna porten i holländsk manieristisk stil till den långa marknaden (Dlugi Targ) kan promenera längs den kungliga vägen. Gatuhus man passerar byggdes upp omsorgsfullt efter andra världskriget. Ovanför den kungliga vägen reser sig majestätiskt stadshusets torn som väcker alltid beundran och glädje. Precis som Neptunusfontän, Gyllene Gatuhuset och Artus Court som ligger i närheten. Det är värt att tillägga att det är här, för maskeradbals gäster som roade sig under palmvalven, bland målningar och statyer, serverades det första Gdanska ölen. Här grundades varierande brödraskap, domstolsförhandlingar ägde rum och monarker togs emot.

Kungliga vägen - Długi Targ, Neptunusfontän
Kungliga vägen – Artus Court

Kungliga vägen – Artus Court

Artus Court är integrerad i den ovannämnda kungliga vägen. Den börjar med Höglandsporten (Brama Wyżynna) och Guldporten (Złota Brama), genom vilka ceremoniella infarter till staden ägde rum. Därefter tågade kortegen längs Långa gatan (Ulica Długa) för att nå den långa marknaden (Długi Targ). Idag är hela denna sträcka en vacker, färgglad och livlig gågata.

Den kungliga vägen – Mariakyrkan och Samkatedralen av Allraheligaste Jungfru Maria

På bottenvåningarna i byggnaderna längs den kungliga vägen finns det massor med stämningsfulla lokaler. En av barnens favorit är (Ciuciu manufaktura) godisfabriken på Długa-gatan. Tegelgotiken, så karakteristisk för Östersjökusten finns här många praktfulla exempel på. En av de är Mariakyrkan med sitt massiva klocktorn. Inuti finns bland annat den gotiska statyn av den vackra madonnan från Gdansk och ett fem meters hög altar för den heliga Jungfruns Marias kröning. Terrassen på toppen av det 82 meter höga tornet garanterar en fantastisk utsikt, om vädret tillåter.

Den kungliga vägen – Mariakyrkan och Samkatedralen av Allraheligaste Jungfru Maria
Kungliga Vägen - Bärnstensmuseet, Shakespeare-teatern

Kungliga Vägen - Bärnstensmuseet, Shakespeare-teatern

Karaktäristiskt för den historiska Gdansk centrum är också gatuhusterrasser med trappor som leder till dem och nedgångarna till husens källare. Framför dem finns många stånd med souvenirer som lockar. Bland annat produkter av bärnsten, som är en riktig skatt från Gdansk. När man går runt i innerstaden är det också värt att besöka bärnstensmuseet och den, i landet unika Shakespeare-teatern med sitt öppningsbara tak. Den berömda Shakespeare-festivalen äger rum här.

Kontakt - Passagerarbiljetter 

Försäljningsställen​

 Malmö - Sea Travel Polferries:

Stora Nygatan 27B,
211 37 Malmö 
vägbeskrivning

tel. +46 40 97 61 80, +46 40 97 32 20
pax.malmo@polferries.se

Mån-Fre: 9.30-17.30

 

Terminaler

Polferries AB Nynäshamn:

Färjeterminalen, Nynäsvägen 2B,
149 30 Nynäshamn
vägbeskrivning

Mån - Fre: 09.00-17.30

Polferries AB Ystad:

Bornholmsgatan 8D,
271 39 Ystad
vägbeskrivning

Mån - Fre: 8:00-18:30